Vakantievierders vergeten gevulde medicijntrommel

2 juli 2015

door Ellen Elzerman

Veel mensen worden ziek als ze op vakantie gaan. Een goede voorbereiding op de reis en het verblijf kan veel aandoeningen voorkomen en verhelpt veel van de kwalen.

Hoewel de meeste vakantiegangers weten dat gezondheid op reis belangrijk is, bereiden ze zich slecht voor. Uiteindelijk wordt twintig tot dertig procent van de vakantievierders ziek, zo blijkt uit verschillende onderzoeken die hiernaar zijn gedaan. Vooral diarree, zonnebrand en insectenbeten verstoren de vakantiepret. Dat zijn aandoeningen die doorgaans goed zelf te behandelen en zelfs te voorkomen zijn.

Adequate informatie

Toch weten veel vakantiegangers niet goed hoe ze zich moeten voorbereiden. Ongeveer een derde doet dat door toeristische websites te bezoeken. Het gaat daar echter al gauw over exotische aandoeningen als malaria, hepatitis of cholera. Twee op de drie vakantiegangers informeren zich via social media. Lang niet altijd volstaat dit, want bijna driekwart snakt naar adequate gezondheidsinformatie. Gedegen informatie over een gezonde voorbereiding is er overigens wel op internet.

Reisapotheek

Bijvoorbeeld bij de digitale reisapotheek. Daar kan de vakantieganger zich op de hoogte stellen van de zorgmiddelen die een plaats verdienen in de reisapotheek. Hieronder zijn veel zaken waar veel vakantiegangers niet meteen aan denken. Bijvoorbeeld ORS, een middel dat vakantiegangers beschermt tegen uitdroging. In warme landen is gebrek aan vocht een groot risico dat door veel mensen wordt onderschat. Daarnaast zijn ook neus- en oordruppels belangrijk. Verstopte neuzen en oorpijn zijn aandoeningen die vakantiegangers snel kunnen oplopen en die de pret behoorlijk kunnen bederven.

Vijftal middelen

Vakantiegangers die zich wel voorbereiden, doen dat vaak niet goed. Ze beperken zich meestal tot een vijftal middelen, met name tegen diarree, verstopping, infectie, zonnebrand en pijn. Voor een gezonde, fijne vakantie is echter meer nodig, zoals pleisters, verband, een tekentang en iets tegen maagklachten.

Plaatselijke arts

Worden de vakantiegangers ziek, dan weten ze niet goed wat te doen. Van die zieken gaat dertig procent naar het internet, in de hoop daar de informatie voor genezing te vinden. De helft van de vakantiezieken gaat uiteindelijk naar een plaatselijke arts of een ziekenhuis. In bijna driekwart van de gevallen wordt dan een medicijn voorgeschreven. Opvallend vaak is dat antibiotica, terwijl die niet nodig is voor de meeste aandoeningen.

Zonnebrand

Ongeveer de helft van de mensen die ziek wordt op een vakantiereis geeft aan dat het vakantieplezier er minder door was. Terwijl dat niet nodig is. Veel vakantiekwalen kunnen eenvoudig worden voorkomen. Een goed middel tegen zonnebrand bijvoorbeeld kan al veel ellende voorkomen. Bijna de helft van de zieke vakantiegangers wordt getroffen door zonnebrand.

Onbezorgd

Ook middelen tegen allergieën of insectenbeten kunnen het vakantieplezier verhogen. Dertig procent van de vakantiezieken zijn het slachtoffer van insecten. Een goed gevulde reisapotheek vergroot dan ook de kans om een vakantie echt onbezorgd te laten zijn.

Top 5 vakantiekwalen

Acute diarree (51%)
Verbrand door de zon (44%)
Insectensteek of -beet (30%)
Verstopping (16%)
Wagen-/lucht-/zeeziek (13%)
Inhoud van de reisapotheek:

Medicijnen op doktersvoorschrift, ook anticonceptiemiddelen of andere middelen die je regelmatig gebruikt
Pleisters, tape, steriele gazen, verband, watten, zwachtels en likdoornpleisters
Wonddesinfectiemiddel
Schaar, pincet, naald, veiligheidsspelden
Tekentang (om teken te kunnen verwijderen)
Digitale thermometer
Pijnstillers
Middel tegen reisziekte
Middel tegen diarree
Middel tegen maagklachten
Middel tegen allergie
O.R.S. (Oral Rehydration Salts) tegen uitdroging, bijvoorbeeld bij diarree
Laxeermiddel
Middelen tegen huidaandoeningen of anti-jeuk
Anti-zonnebrandmiddel, aftersun en middelen bij zonnebrand
Neusdruppels en oordruppels
Malariaprofylaxe (bij bezoek malariagebied)
Insectenwerend middel, bij voorkeur waar de stof DEET 30% in zit (N.B. voor zwangere vrouwen en kleine kinderen concentraties tot 20%)
Koortslipcrème
Pompje voor het uitzuigen van gif van bv. een wespensteek, waardoor het zich niet kan verspreiden en de jeuk wegblijft

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws