Zelfzorg bij zwangerschap: paracetamol veiligste pijnstiller

24 augustus 2021

door Stephanie de Groot

Het advies voor zwangere vrouwen in de bijsluiter van paracetamol hoeft niet te worden aangepast. Dit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) recentelijk opnieuw vastgesteld, nadat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature een artikel is verschenen waarbij de veiligheid van het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap in twijfel wordt getrokken. Het CBG concludeert dat paracetamol nog steeds de veiligste pijnstiller tijdens de zwangerschap is.

In het artikel van Nature roept een groep van experts op tot meer onderzoek naar de veiligheid van deze pijnstiller. Daarnaast doen zij aanbevelingen voor gebruik van paracetamol door zwangere vrouwen. Samen met het Europees Medicijnagentschap EMA houdt het CBG de veiligheid van alle geneesmiddelen op de markt goed in de gaten.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG zegt hierover:
“Wij houden de veiligheid van paracetamol steeds in de gaten. Pijn of koorts kan ook schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Maak dus altijd een zorgvuldige afweging en wees voorzichtig met het gebruik van paracetamol. Gebruik paracetamol altijd zo min mogelijk, volg daarin de bijsluiter of raadpleeg je arts, verloskundige of apotheker.”

Neprofarm benadrukt dat voor het gebruik van alle zelfzorggeneesmiddelen geldt dat ze veilig zijn mits de instructies uit de bijsluiter opgevolgd worden. Het advies is dan ook om altijd voor gebruik de bijsluiter te lezen.

 

 

thumbnail Gezondheidsclaims en medische claims: hoe zit het nou precies?

18-10-2021

Het is erg oppassen met het gebruik van medische claims (of toespelingen[...]

thumbnail Zelfzorg kan bijdragen aan het toegankelijk houden van de zorg

16-09-2021

Er staat de zorg in Nederland grote uitdagingen te wachten in de toekomst:[...]

thumbnail Webcast 'Zelfzorg in de huisartsenpraktijk' kosteloos te bekijken

01-09-2021

MedNet heeft in juni 2021 in opdracht van Neprofarm de live webcast[...]

Meer nieuws