Meer middelen tegen eikenprocessierups beschikbaar

2 juli 2019

door Anne-Marie Huikeshoven

De eikenprocessierups zorgt in veel gebieden in Nederland voor overlast. De brandharen die de diertjes achterlaten, leiden tot jeukende bultjes op benen, armen en in de nek. Krabben helpt niet en de producten die voor de verlichting van de jeuk moeten zorgen, zijn niet aan te slepen, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Gelukkig biedt het zelfzorgassortiment meer mogelijkheden dan nu wordt geadviseerd.

Nederlanders die op zoek zijn naar verlichting voor de klachten die veroorzaakt worden door de brandharen van de rups komen uit bij het zelfzorgassortiment. De voorlichting van het RIVM en van huisartsen adviseert patiënten middelen te smeren met menthol, calendulan en Aloë vera. Er zijn echter ook tal van geneesmiddelen zonder recept verkrijgbaar die verlichting kunnen bieden. Denk hierbij aan middelen zoals Azaron en Nestosyl om de klachten plaatselijk te behandelen. Ook producten voor waterpokken helpen om jeuk te verlichten en de huid te koelen. Wanneer de tijdelijke klachten gepaard gaan met een allergische reactie bieden anti-allergie medicijnen uitkomst. Hiervoor zijn vrij verkrijgbare hooikoortsmiddelen zoals Reactine en Prevalin Allerstop -op basis van cetirizine- en Claritine en Allerfre -op basis van loratadine- geschikt.

De rondgang van Nu.nl bij drie ketendrogisterijen (Etos, Kruidvat, DA) en enkele zelfstandige drogisterijen laat zien dat er een run is op de smeersels zoals aanbevolen worden door de instanties. Wanneer verkoopkanalen de grote vraag naar jeuk verlichtende producten niet aankunnen, bieden de zelfzorgmiddelen voor insectenbeten, waterpokken en hooikoorts uitkomst.

thumbnail Veiligheid van paracetamol gewaarborgd  

10-07-2020

Het NRC heeft een onderzoek gedaan naar de vervuiling van paracetamol met[...]

thumbnail Zelfzorg bij apotheek: bijna 30% verkoop paracetamol

25-06-2020

De bekende pijnstiller paracetamol is het geneesmiddel dat openbare[...]

thumbnail Minister Van Rijn pleit voor meer communicatie over zelfzorgmiddelen

16-06-2020

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Martin van Rijn, minister voor[...]

Meer nieuws