De grote impact van zelfzorg in Europa

10 december 2021

door Stephanie de Groot

Ruim 1,2 miljard gevallen van milde klachten worden momenteel opgelost door zelfzorg in Europa. Dit levert een besparing op van ruim 23 miljard euro per jaar voor de directe- en indirecte kosten in de gezondheidszorg en ruim 10 miljard aan man-uren. Door uitbreiding van zelfzorg bij kleine kwalen zou nog eens bijna 18 miljard extra per jaar kunnen worden bespaard. Dit blijkt uit een onderzoek naar de economische en sociale waarde van zelfzorg in Europa, uitgevoerd door onderzoeksbureau May und Bauer in opdracht van de AESGP.

De gezondheidszorg in Europa staat voor grote uitdagingen. De Association of the European Selfcare Industry (AESGP) heeft een voorpublicatie uitgebracht van een onafhankelijk onderzoek naar de economische en sociale impact van zelfzorg in 30 Europese landen (incl. Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk). 

Kostenbesparing
Dit onderzoek toont aan dat door het toepassen van meer zelfzorg bij kleine kwalen de totale besparingspotentie zo’n 52 miljard op jaarbasis bedraagt voor de Europese gezondheidszorg. Meer gedetailleerde cijfers worden binnenkort door May und Bauer gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. 

Meer efficiëntie
Ook zorgt zelfzorg voor meer efficiëntie binnen de zorg. Door de afname van het aantal huisartsconsulten heeft de huisarts meer tijd voor complexere medische gevallen. Zonder zelfzorg zouden in Europa 120.000 extra huisartsen nodig zijn. Of de huidige huisartsen zouden 2,4 uur per dag langer moeten werken.
 

Er zijn grote verschillen tussen de Europese landen op het gebied van zelfzorg. De mate van zelfzorg wordt bepaald door sociaal-economische, wettelijke en sociaal-culturele randvoorwaarden. Het vergroten van zelfzorg in Europa vraagt om een adequaat beleid dat rekening houdt met de individuele situatie van de Europese landen. En om betrokkenheid van overheid, farmacie, artsen en de samenleving.  

Een verantwoord zelfzorgsysteem, ondersteund door een adequaat gezondheidsbeleid, vergroot de efficiëntie en zorgt dat er meer geld vrij komt voor de nationale gezondheidszorg en economie in de Europese landen. 

Neprofarm is ervan overtuigd dat ook in Nederland zelfzorg door consumenten in belangrijke mate kan bijdragen aan een besparing van de kosten en het vergroten van de efficiëntie binnen de gezondheidszorg. 

 

 

 

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws