Britse huisartsen roepen op tot meer zelfredzaamheid van de patiënt

3 januari 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

In het Verenigd Koninkrijk is door het Koninklijk Huisartsengenootschap (The Royal College of General Practitioners) de campagne 3 before GP gelanceerd om patiënten op te roepen drie stappen te doorlopen voordat zij contact opnemen met hun huisarts. Dit moet helpen om de druk op de huisarts in de wintermaanden te verlagen. De drie vragen die de patiënt zichzelf moet stellen zijn:

Kan ik het
1. met zelfzorg?
2. door informatie in te winnen via websites (zoals in Nederland Thuisarts.nl en Zelfzorg.nl)?
3. door (behandel)advies te vragen aan de apotheker?

Het Britse Huisartsengenootschap hoopt patiënten met de campagne te kunnen aanmoedigen om zelf goed na te denken of ze de huisarts moeten bezoeken tijdens de drukke winterperiode of dat ze hun gezondheidsklacht zelf kunnen oplossen. De werkdruk van Engelse huisartsen is in zeven jaar met 16% toegenomen, terwijl het aantal huisartspraktijken niet in dezelfde mate is meegegroeid.

Nederlandse huisartsen

In Nederland zien we bij huisartsen eveneens een toename van de werkdruk. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) geeft aan dat de gemiddelde huisarts het “op dit moment drukker heeft dan ooit”, aldus LHV-bestuurder Paulus Lips (Trouw, 2 mei 2017). Dit is enerzijds te verklaren door de substitutie van de tweedelijnszorg naar de eerstelijnszorg, waardoor huisartsen meer taken van specialisten overnemen.

Tegelijkertijd neemt het aantal consulten voor kleine kwalen in de huisartsenpraktijk sterk toe. In 2015 is dit aantal gestegen naar 17,1% van alle huisartscontacten (Ecorys 2017). Tussen 2003 en 2015 is het aantal huisartscontacten voor kleine kwalen zelfs bijna verdubbeld.

Een campagne zoals nu in Engeland gevoerd wordt, zou ook in Nederland de werkdruk van huisartsen kunnen verlagen. Het is van belang om patiënten beter voor te lichten over wat zij zelf kunnen doen bij eenvoudige gezondheidsklachten van voorbijgaande aard voordat zij contact opnemen met de huisarts. Neprofarm wil hier graag aan bijdragen.

thumbnail "Pakketbesluit goed voor solidariteit"

18-07-2018

Vitaminen, mineralen en paracetamol 1000mg worden met ingang van 1 januari[...]

thumbnail Nieuw hoofdlijnakkoord huisartsen stimulans voor zelfzorg

17-07-2018

Half juli hebben minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport en[...]

thumbnail Zelfzorg.nl bestaat 12,5 jaar

16-07-2018

In het voorjaar van 2006 werd de consumentenwebsite

Meer nieuws